VIRTUAL REALITY GLASSES

Compatible for every smartphone up to 5.7"

Apple loopt ineens voorop met AR

Apple loopt op gebied van augmented reality met het nieuwe ARKit in één klap voorop.

Begin deze maand hield Apple zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC. Op het eerste gezicht leek het niet erg spannend, maar WWDC was dit jaar stiekem een slow burner. Apple toonde namelijk een paar presentaties van de nieuwe augmented reality-mogelijkheden van iOS 11, maar na jaren van overdreven demo’s maakt dat niet echt indruk meer.

Zo toont Microsoft bijvoorbeeld al een paar jaar HoloLens-demo’s waarbij het eruit ziet alsof een hele tafel in een Minecraft-level verandert. In de praktijk valt dat door het kleine gezichtsveld van de bril helaas nog behoorlijk tegen.

Korreltje zout
Tijdens WWDC toonde Wingnut AR, de augmented reality-studio van regisseur Peter Jackson, een vergelijkbare demo. Een lege tafel veranderde gezien door het scherm van een iPad in een levendige filmset, waarop een 3d-scène zich op indrukwekkende wijze afspeelde. Tof, maar murw van de vele half-loze beloften van dergelijke demo’s bekijk je dat toch met een korreltje zout.

Dat blijkt volledig onterecht. Direct na de openingspresentatie stelde Apple zijn augmented reality-software ARKit beschikbaar. De software is een framework voor het bouwen van AR-apps, en zorgt er onder meer voor dat de ruimte om je heen via de normale camera van je iPhone of iPad accuraat in 3d in kaart wordt gebracht. Ook kan ARKit rekening houden met lichtbronnen, waardoor 3d-objecten een dynamische en realistische schaduw krijgen.

Indrukwekkend
Snelle probeersels van ontwikkelaars lieten al direct zien hoe krachtig ARKit is. Twitter-account Made With ARKit houdt al die experimenten bij en met de dag wordt dat indrukwekkender. In deze top 5 hebben we dat al op een rijtje gezet, met bijvoorbeeld het virtuele meetlint. De maker laat zien dat hij zijn telefoon kan gebruiken om met dat meetlint heel nauwkeurig dingen in de ruimte om hem heen kan meten.

Demo’s die met planten die levensecht in de kamer zweven en Pokémon die recht naast je staan zijn minstens zo overtuigend. Of neem deze video waarin twee digitale mannen een bal overgooien terwijl de camera er moeiteloos omheen draait. Ze hebben allemaal één ding gemeen: het ziet er veel strakker en stabieler uit dan welke andere AR-demo tot nu toe. Geen gewiebel en de 3d-objecten verspringen niet ineens van plaats als je er omheen loopt, iets dat je toch vaak zag bij andere AR-demo’s.

Alles wijst erop dat er met het verschijnen van iOS 11 een sloot aan handige en minder handige maar vooral indrukwekkende AR-apps in de App Store komt. Apps die het in één keer doen op miljoenen iPhones en iPads, in plaats van op een nieuw apparaat dat mensen nog voor veel geld moeten kopen.

Voortrekker
Zo maakt Apple van augmented reality in één klap een relevante technologie voor een heleboel gebruikers en ontwikkelaars. Bovendien wordt Apple zo ineens de voortrekker van die hele AR-markt, die ineens niet meer draait om luchtfietsen maar om apps die mensen meteen met eigen ogen kunnen zien.

ARKit is op die manier exemplarisch voor alles wat Apple doet: werken met gesloten deuren en niche-technologie in één klap mainstream maken. Google en Microsoft werken al een paar jaar publiekelijk aan augmented reality, maar erg beschikbaar is dat nog niet. Je hebt daar immers speciale gadgets zoals het Google Tango-tablet of de Microsoft HoloLens voor nodig.

Dat openbaar ontwikkelen zorgde er misschien voor dat het leek alsof Apple mijlenver achterliep op de concurrentie. Maar opnieuw verrast Apple met een technologie die indrukwekkender, breder beschikbaar en voor ontwikkelaars ogenschijnlijk simpeler is dan die van de concurrentie. Apple liep niet achter, Apple maakt de markt geschikt om misschien over een paar jaar zelf een AR-bril uit te brengen. Want laten we nooit vergeten: Apple doet niet aan toekomstmuziek.

‘Google brengt AR-platform naar meer Android-telefoons’

High-end Android-smartphones zouden binnenkort kunnen beschikken over Googles nieuwe platform voor augmented reality, ARCore.

Google toonde afgelopen zomer een preview van ARCore, zijn platform voor augmented reality. Tot nu toe werkten de ARCore-toepassingen alleen op de Google Pixel-smartphones, maar Google beloofde toen al dat ARCode op zeker 100 miljoen smartphones beschikbaar zou moeten komen.

Dat moment lijkt aangebroken. Variety meldt op basis van eigen bronnen dat Google ARCore op de smartphones van de grote Android-fabrikanten wil aanbieden. Hoogstwaarschijnlijk zal Google dat volgende week tijdens de grote telecombeurs Mobile World Congress in Barcelona aankondigen. Hoewel Google nog niets heeft losgelaten over de mogelijke Android-partners, lijkt het waarschijnlijk dat Samsungs high-end toestellen Galaxy S8, S8+ en Note8 van de partij zijn.

Zo werkt ARCore
ARCore registreert de bewegingen van de telefoon en het licht in de ruimte om virtuele objecten in het camerabeeld er realistischer uit te laten zien. Ook brengt de software de omgeving in kaart. Je kunt bijvoorbeeld een virtuele bank in je huiskamer zetten om te proberen hoe het staat of een virtueel object op je keukentafel plaatsen. ARCore werkt niet alleen op telefoons met de nieuwe Android-versie Oreo 8.0, maar ook op toestellen met Android Nougat.

Apple ARKit
Google volgt met ARCore een vergelijkbaar initiatief als dat van Apple, dat vorig jaar het AR-softwarepakket ARKit vrijgaf. Ontwikkelaars konden meteen aan de slag met het maken van allerlei AR-apps. Googles ARCore beperkte zich min of meer tot AR-stickers waarmee je bijvoorbeeld geanimeerde Star Wars-personages in het camerabeeld van de ‘echte wereld’ kon plakken.

Tim Cook: ‘Techniek voor kwalitatieve AR-bril bestaat nog niet’

Jurassic World krijgt Pokémon Go-achtige game

Binnenkort kun je in augmented reality dino’s vangen, met de Pokémon Go-achtige game Jurassic World Alive.

De nieuwe mobiele game Jurassic World Alive heeft dezelfde insteek als Pokémon Go. Gebruikers gaan op een kaart op zoek naar dino’s. Eenmaal gevonden zijn de prehistorische dieren in augmented reality bovenop de echte wereld te zien.

Groot verschil tussen Pokémon Go en Jurassic World Alive is dat spelers niet hoeven te lopen om de dino’s te vangen, meldt Mashable. Spelers kunnen een virtuele drone op de virtuele t-rexen, stegosaurussen en triceratopsen afsturen. Die drone verzamelt dan het dna van de dino, waar spelers vervolgens hybride dinosauriërs van kunnen kweken.

Verrassend
Daarmee volgt de game de Jurassic World-films, waarin wetenschappers van het dino-pretpark ook een hybride dinosaurus maken, die tot verbazing van iedereen levensgevaarlijk blijkt en een spoor van vernieling achterlaat. De virtuele dino’s die spelers maken, kunnen gebruikt worden voor gevechten met de dino’s van anderen.

Helemaal stilzitten is er niet bij: sommige soorten dino’s zullen alleen in bepaalde gebieden beschikbaar zijn. Ook ziet het ernaar uit dat bepaalde aspecten van de game met een virtuele munt betaald moeten worden. Die munten zijn te verdienen in de game of met echt geld te kopen.
Het is nog niet bekend wanneer Jurassic World Alive verschijnt. Aanmelden voor de Android-game is op de Google Play-winkel al mogelijk. Het spel verschijnt ook voor iOS.

De film Jurassic World: Fallen Kingdom draait vanaf juni in de bioscopen.

Webbrowser Firefox krijgt ondersteuning voor virtual reality

Mozilla heeft in webbrowser Firefox ondersteuning toegevoegd voor WebVR. Hiermee kunnen ondersteunde webpagina’s in virtual reality (VR) worden bekeken.
De ondersteuning voor VR is onderdeel van een nieuwe software-update voor de browser.

De VR-functie in Firefox werkt in combinatie met virtualrealitybrillen Oculus Rift en HTC Vive. Als gebruikers een website met VR-ondersteuning bezoeken, kunnen ze de bril opzetten om hier gebruik van te maken.

De update stelt gebruikers ook in staat om meer tabbladen in de browser te draaien met behulp van krachtigere computerhardware. Binnen de instellingen kan worden gekozen hoeveel tabbladen werkgeheugen mogen gebruiken.

WebVR is een open standaard waarmee websites virtual reality kunnen aanbieden. De functie is ook beschikbaar in een vroege proefversie en de Android-app van Google Chrome.

Virtualrealitymodus opgedoken in code Nintendo Switch-software

In de code van het Nintendo Switch-besturingssysteem zit een verwijzing naar een speciale virtualrealitymodus.
Dat ontdekte beveiligingsonderzoeker Cody Brocious.

“Just found this while looking at IPC interfaces on the Switch. Iiiiinteresting! #reswitched volgens Daeken”.

Nintendo heeft niets vrijgegeven over plannen voor een virtual reality-modus voor Switch-spellen. Het feit dat er wel code is gevonden in het besturingssysteem dat virtual reality lijkt te ondersteunen betekent dat daar in de toekomst wellicht verandering in komt.

De vondst in de interface van Nintendo Switch brengt veel vragen met zich mee. Zo is het nog onduidelijk op welke manier vr-games op Nintendo Switch gespeeld moeten worden. Een vr-bril voor het nieuwe systeem van Nintendo is in ieder geval nog niet aangekondigd.

Patent
Eind december werd een patent in handen van Apple openbaar gemaakt, waarin een virtualrealitymodus voor de Nintendo Switch werd omschreven. Daarbij zou de console in een speciale bril worden geschoven, waarbij het scherm van de console VR-games toont.

Nintendo heeft vorig jaar gezegd geïnteresseerd te zijn in virtual reality, maar nog wel bezorgd te zijn over de gezondheidsrisico’s. Vorige maand bracht het bedrijf wel al Mario Kart Arcade GP VR uit voor arcadehallen in Japan.

Lenovo brengt virtualrealitybril voor pc uit

Technologiebedrijf Lenovo brengt zijn virtualrealitybril (VR-bril) op de markt.

Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt op technologiebeurs IFA in Berlijn.

Lenovo noemt zijn VR-bril de Lenovo Explorer. De headset zal worden verkocht voor 499 euro in Nederland. Vermoedelijk zal er ook een bundel met Microsofts VR-gamecontrollers worden uitgebracht.

De VR-bril is onderdeel van Microsofts Mixed Reality-programma, waarbij hardwarebedrijven VR-brillen voor Windows-computers kunnen ontwikkelen. Veel andere techbedrijven willen later dit jaar ook Mixed Reality-brillen op de markt brengen.

Amazon Alexa
Lenovo toonde tijdens het evenement ook nieuwe smartphones, waaronder de Moto X4. Dit is de eerste smartphone van het bedrijf die Amazons virtuele assistent Alexa ondersteunt.

Een speciale dock voor Android-tablets laat gebruikers ook Alexa als slimme speaker in huis gebruiken. Op het moment is Alexa nog niet in Nederland te gebruiken.

De nieuwe Moto-telefoon heeft een 5,5 inch-scherm en twee 12 megapixel-camera’s. Hij wordt vanaf 31 september verkocht voor 379 euro. Een stevigere variant van de Moto Z2 zal dit najaar voor 849 verschijnen.

Yoga 920
De nieuwe Yoga 920-laptop kan met behulp van een vingerafdrukscanner op een Motorola-smartphone worden ontgrendeld.
De laptop biedt ook ondersteuning voor een stylus, die volgens Lenovo meer dan 4.096 drukpunten ondersteunt. De Yoga 920 zal vanaf half november worden verkocht voor 1899 euro.

AMC en VUmc openen virtual reality-kliniek om operaties te oefenen

Chirurgen en medische specialisten kunnen volgend jaar in Amsterdam met behulp van virtual reality en kunstmatige intelligentie operaties oefenen.
Jan Hol, directeur communicatie van het VUmc, verwacht hierdoor op termijn de zesjarige specialisatie voor chirurgen, die na de studie geneeskunde komt, flink te verkorten.

Het centrum Amsterdam Skills Centre for Health Sciences (ASC) is een samenwerking van het AMC en VUmc. Naar verwachting gaat het nieuwe internationale centrum over een jaar open. Vanaf dan kunnen daar jaarlijks zo’n 3.000 artsen eenvoudige operaties oefenen zoals keizersnedes en knie-operaties. In de toekomst hoopt het centrum ook moeilijkere operaties zoals hartoperaties te kunnen aanbieden.

Tijdsbesparend
Hol vergelijkt het met vliegsimulaties bij pilotenopleidingen die veel tijd en brandstof besparen. Voor operatiesimulaties is geen menselijk weefsel nodig. Ook is het tijdbesparend want voor chirurgen in opleiding zijn nu niet iedere dag operaties waarop zij kunnen oefenen.

Het ASC wil daarnaast ook een opleiding tot basischirurg ontwikkelen voor ontwikkelingslanden. De “verkorte tropenopleiding” zoals hoofd chirurgie van VUmc Jaap Bonjer het noemt, leert beginnende artsen uit bijvoorbeeld landen in Afrika eenvoudige operaties in één jaar.

Facebook test virtual reality in nieuwsfeed

Facebook test virtualreality-ervaringen in de nieuwsfeed. Dit doet het bedrijf met Jumanji: Welcome to the Jungle.

Dat heeft Facebook-dochterbedrijf Oculus bekendgemaakt in een blogbericht.

Jumanji: Welcome to the Jungle werkt zowel als 360 graden-video als met VR-headsets. In de video kunnen gebruikers door de mysterieuze jungle wandelen, dingen verzamelen en meer ontdekken over de wereld van Jumanji.

De video is uitgebracht ter promotie van de film Jumanji die december in de bioscoop komt. De bedoeling is dat er later meer virtualreality-ervaringen gemaakt worden voor de nieuwsfeed.

Verkoop VR-brillen voor het eerst over de miljoen in derde kwartaal van 2017

In het derde kwartaal van 2017 zijn voor het eerst meer dan 1 miljoen virtualrealitybrillen over de toonbank gegaan.

De PlayStation VR van Sony was marktleider met 49 procent van de verkopen, becijferde marktonderzoeker Canalys.

Daarop volgen Oculus, maker van de Rift (21 procent) en HTC, maker van de Vive (16 procent). Overige makers van VR-brillen hebben nog geen groot marktaandeel weten te bereiken. De rest van de fabrikanten heeft een gezamenlijk marktaandeel van 14 procent.

In de cijfers worden goedkope VR-brillen als de Google Cardboard, die geen eigen display hebben maar vertrouwen op het scherm van een smartphone, niet meegerekend.

Prijzen
In de afgelopen maanden werden de prijzen van de Oculus Rift en HTC Vive flink verlaagd. Daardoor zijn de verkopen gestegen en konden de brillen voor pc-gamers beter concurreren met de PlayStation-bril.

De Oculus Rift kost nu 449 euro (inclusief controllers), terwijl de Vive voor 699 euro wordt verkocht. De PlayStation VR ging in de verkoop voor 399 euro, maar is in de afgelopen weken voor minder dan 300 euro te koop geweest.

De marktonderzoekers van Canalys denken dat de verkoop van VR-brillen volgend jaar opnieuw zal stijgen door de introductie van verschillende Windows-brillen. Onder meer Acer, Asus, HP en Lenovo maken brillen die onderdeel uitmaken van het Windows Mixed Reality-platform.

Intel onthult ‘kleinste VR-computer ter wereld’

Intel heeft de nieuwste versie van zijn mini-systeem NUC onthuld. Met een krachtige grafische kaart is de kleine pc vooral gericht op virtual reality.

Intel presenteerde de nieuwste versie van zijn NUC-systeem tijdens technologiebeurs CES.

Het kleine systeem bevat een Intel Core i7-processor van de achtste generatie en een Radeon RX Vega M-grafische chip. Daarmee is het systeem volgens Intel geschikt om VR-brillen aan te sturen, brillen die tot nu toe altijd een vrij grote pc nodig hadden.

Het nieuwe systeem heeft een inhoudsformaat van slechts 1,2 liter en is daarmee vele malen kleiner dan traditionele pc’s. Intel brengt twee versies uit: eentje die door gebruikers kan worden overgeklokt en één waarbij dat niet de bedoeling is.

Net zoals bij andere Intel NUC-systemen moeten gebruikers ook hier nog zelf zorgen voor opslagruimte, werkgeheugen en andere accessoires. Het kleine systeem heeft tal van aansluitingen: twee hdmi-poorten, in totaal zes traditionele usb-poorten en drie usb-c-poorten, twee ethernet-aansluitingen en twee Mini DisplayPort.

De nieuwe systemen komen in de lente beschikbaar voor een nog onbekende prijs.